Дона (Dona)

Дона (Dona)
Показания: 

Лечение на симптомите на остеоартрит, вкл. болка и функционално ограничение.

Състав: 

Всяко саше съдържа Crystalline glucosamine sulphate 1884.00 mg, екв. на Glucosamine sulphate 1500.00 mg.

Лекарствена форма: 

Прах за перорален разтвор

Фармакологични данни: 

Лекарство за лечение на остеоартрит. (Лекарство за скелетно-мускулната система – АТС-код М01АХ05.)

Глюкозамин сулфатът, активната съставка на Dona, е химически добре дефинирано и чисто съединение – сол на естествения аминозахарид глюкозамин, която нормално присъства в човешкия организъм.

Механизмът на действие на глюкозамин сулфат при остеоартрит е неизвестен. Все пак, глюкозамин нормално е съставна част от полизахаридните вериги на протеогликаните на хрущялния матрикс и синовиалната течност. In vitro и in vivo проучвания показват, че глюкозамин сулфат стимулира синтезата на физиологичните глюкозамингликани и протеогликани от хондроцитите и на хиалуроновата киселина от синовиоцитите. Тази активност може да допринася за противовъзпалителния ефект, наблюдаван in vivo при експериментални модели, включително в случаи на експериментален артрит. Противно на НСПВС, глюкозамин сулфат не инхибира синтезата на простагландини. Глюкозамин сулфат също инхибира активността на хрущялноразграждащите ензими, като колагеназа и фосфолипаза А2, както и на редица други тъканнонарушаващи субстанции, като супероксидни радикали и активирани лизозомни ензими.

При проведените фармакологични проучвания върху безопасността не са установени ефекти върху сърдечно-съдовата и дихателната система, централната нервна система и вегетативната нервна система.

Основните доказателства за ефикасността се демонстрират при остеоартрит на колянната става. Има и клинични доказателства за ефективност при симптомите на остеоартрита на гръбначния стълб и на други стави, включително тазобедрената става.

Аналгетици и НСПВС може да се приемат съвместно с глюкозамин сулфат, както за аналгезия по време на възможни екзацербации на болеста, така и в началния период на лечението, когато симптоматичният ефект от глюкозамин сулфат може да се забави 1 – 2 седмици.

Физикална терапевтична програма може да се прилага съвместно с глюкозамин сулфат при всички форми на остеоартрит.

Противопоказания: 

Индивидуална свръхчувствителност към глюкозамин.

Dona сашета е противопоказан при пациенти с фенилкетонурия, поради наличие на аспартам в състава му.

Шофиране и работа с машини: 

Няма установени ефекти на влияние върху централната нервна система и двигателната система, които да намаляват способността за шофиране и работа с машини.

Дозировка и начин на приложение: 

Възрастни и хора в напреднала възраст: съдържанието на едно саше (разтворено в чаша вода) се взема един път дневно, за предпочитане по време на ядене.

Основните проучвания при продължително ежедневно лечение (до три години) са показали безопасност и ефикасност на продукта, поддържане подобряването на симптомите и забавяне стесняването на междуставното пространство, което е значимата радиологична промяна при остеоартрита.

Продължително лечение повече от три години не се препоръчва, тьй като безопасността не е проучена за такъв период.

Опаковка: 

20 сашета в една опаковка

Брошури и каталози: 
Кратка характеристика на продукта: