Магнезият - против мускулни спазми, крампи, миоклонии

Ролята на магнезия за нормалното функциониране на човешкия организъм е добре изследвана и призната. Той участва в над 300 важни метаболитни реакции в организма.

Много важен е за функциите на сърцето, мускулите, нервите, костите и зъбите. Магнезият заедно с калцият, са минералите, които имат най-високо вътреклетъчно съдържание. В организма на възрастен човек се съдържат около 20 – 30 грама магнезий, като по-голямата част от това количество се намира в костите. Някои от най-известните функции на магнезия се свързват с възможността му да отпуска и разширява кръвоносните съдове и мускулите, като по този начин понижава кръвното налягане и облекчава работата на сърцето. Магнезият играе важна роля за нормалната проводимост на нервните импулси по хода на нервните влакна. При ниско съдържание на магнезий в организма, нервната проводимост се забавя и влошава, могат да настъпят непроизволни движения на мускулите – така наречените спазми. Когато спазмите възникват по време на сън, те предизвикват чести събуждания и влошават качеството на съня.

Друго подобно състояние свързано с абнормална активност на мускулите на крайниците е така наречената “непоседливост”, която също се свързва с понижено съдържание на магнезий в мускулите. При това състояние, човекът, който страда от него, се чуди къде да дене краката си, тъй като постоянно трябва да ги движи и трудно се застоява на едно място. Ето защо допълнителният прием на магнезий се препоръчва при чести събуждания по време на сън и непоседливост през деня.

Ролята на магнезия за поддържането на нормалната структура и функция на костите и зъбите, също е добре известна. Оказва се, че той влиза в много важно взаимодействие с друг изключително важен минерал – калция, поради което състоянието на костите и зъбите зависи от оптималното съотношение между калция и магнезия в организма, което трябва да бъде – калций : магнезий = 1 : 0,6. При недостиг на магнезий, количеството на калция се повишава, а вътреклетъчното съдържание на калий се намалява. Нормалното съдържание на магнезий предпазва от отлагането на калциеви соли в сърцето, кръвоносните съдове и мускулите и не позволява повишаването на свободния холестерол и триглицеридите в кръвта. Ето защо се счита, че магнезият притежава и антиатеросклеротично действие и поддържа нормалният тонус на кръвоносните съдове. Освен всички изброени дотук важни въздействия на магнезия върху сърдечно-съдовата, нервната и костната система и мускулите, са установени и важни функции на магнезия, свързани с метаболизма на въглехидратите, производството на енергия в клетките и синтеза на нуклеиновите киселини. Това е и една от причините нивото на магнезия в организма да се следи и поддържа в нормални граници.

Препоръчителният дневен прием на магнезий за мъ